Nanuky Mrož

Test nanukov: Namiesto smotany lížeme lacné tuky

Výrobcovia vanilkových a tvarohových nanukov radi nahradzujú mliečny tuk kokosovým olejom. Tam, kde ho nezlížete v náplni, schrumkáte tuk v poleve.

Pravá tvarohová a vanilková zmrzlina by mala byť vyrobená zo zmesi mlieka, tvarohu alebo smotany a cukru, doplnená vrstvou mliečnej čokolády. Realita sa však od toho môže výrazne líšiť.

Spotrebiteľský časopis dTest narazil v hodnotení vanilkových a tvarohových nanukov aj na také zmrzliny, ktoré majú v zložení na prvých miestach vodu, rastlinné tuky, glukózovo-fruktózový sirup a celý rad éčiek, ktoré vylepšujú chuť zmrzliny.

V laboratóriu otestoval 17 vanilkových a 5 tvarohových nanukov. Zaujímalo ho, či náplň zmrzlín obsahuje rastlinné tuky, ktorými výrobcovia nahradzujú časť drahšieho mliečneho tuku zo smotany, tvarohu alebo mlieka.

V teste dopadli lepšie tvarohové nanuky, do ktorých výrobcovia okrem mliečneho nepridali žiadny iný tuk. V skupine vanilkových obsahoval výhradne mliečny tuk iba jeden jediný výrobok – Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra.

V drvivej väčšine nanukov zistilo laboratórium vysoký podiel rastlinného tuku, ktorý pochádza najmä z kokosového oleja. Najviac ho našlo vo výrobkoch K-classic Max Vanilla a Tesco Value, kde tvoril tri štvrtiny z celkového množstva tuku. Informáciu, či výrobca pridal do zmrzliny rastlinný tuk, nájdete na etikete výrobku.

Ak nie je kokosový tuk v kréme, nájdete ho v poleve

Povrch mrazených krémov tvorí najčastejšie kakaová poleva zložená zo zmesi kakaa, rastlinného (najčastejšie kokosového) tuku, cukru a prídavných látok, ktoré držia suroviny pohromade. Dvoma najdôležitejšími zložkami mliečnej čokolády – kakaovým maslom a mliekom, výrobcovia väčšinou šetria.

Minimálny obsah 2,5 percenta kakaovej sušiny v mliečnej čokoláde, ktorý stanovuje vyhláška, dodržali výrobcovia všetkých testovaných nanukov, rozdiely však boli výrazné. Najväčšie množstvo tuku 9,4 percenta obsahovala tvarohová zmrzlina Ballino Smíšek a vanilkový Magnum Classic. Najnižší podiel 3,4 percenta nameralo laboratórium v nanuku K-classic Max Vanilla.

Kvalitu polevy ovplyvňuje predovšetkým druh použitého tuku, teda podiel kakaového masla, mliečneho tuku a prípadne rastlinného tuku. Kokosový olej, ktorý tvarohové nanuky neobsahujú v náplni, nájdete v poleve.

Dôkazom toho je vysoký podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré v kakaovej poleve tvorili v najhoršom prípade až 95 percent – týka sa to nanuku Míša Tvarohové osvieženie.

 

Reakcia výrobcu nanuku Míša, spoločnosti Tipafrost, a.s.:

„Míša je zmrzlina, ktorá obsahuje 65 percent tvarohu a 13,5 percenta smotany. Pokrytá je kakaovou polevou, ktorá je vyrobená z kakaa, cukru a kokosového oleja a neobsahuje ani palmový tuk, ani stužené (hydrogenované) tuky. Zloženia kakaových poliev všetkých výrobcov zmrzlín dostupných na českom trhu sú porovnateľné. Väčšina z nich pochádza od jedného výrobcu. Časopis dTest o výrobku Míša uvádza úplne nepravdivé tvrdenia, príkladom jednoznačne znižujúcim kredibilitu testu môže byť už len nesprávne uvedený názov produktu „Míša tvarohové osvěžení“. Pod týmto názvom sa Míša na českom trhu nikdy nevyskytoval, správny názov bol vždy „Míša tvarohový“.“

 

Odporúčaný maximálny denný príjem nasýtených mastných kyselín pritom predstavuje 20 gramov. Stačí zjesť jeden tučný nanuk, aby ste z odporúčanej dávky vyčerpali polovicu.

Víťazi a porazení

Tvarohové nanuky predbehli vanilkové aj v senzorickom hodnotení. Štyri z piatich tvarohových nanukov získali dobrú známku. Najlepšie dopadol Mrož Tvaroh so smotanou od Primy. Najhoršiu známku, aj v rámci celkového hodnotenia kvality, získal výrobok Pinko Vanilka kvôli vodovej konzistencii.

Víťazmi testu sa stali vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra a tvarohový Prima Mrož Tvaroh so smotanou. Zabodovali najmä vďaka veľmi dobrému hodnoteniu zloženia náplne.

 

Článok prevzatý z: gazduj.sk

 

Naša reakcia

Nemáme najmenší dôvod spochybňovať výsledky testu nanukov. Mrazené výrobky tvoria podstatnú časť nami prepravovaných tovarov a nanuky Mrož od nášho klienta, spoločnosti Bidvest sa stali víťazom tohto testu, čo svedčí o kvalite nielen tohto výrobku. Rovnako ako naši klienti kladú dôraz predovšetkým na kvalitu, aj našim cieľom je pripraviť podmienky najvyššej kvality pri preprave teplotne citlivých tovarov. A preto nás teší, že máme práve takýchto klientov.

Tibor Klimáček
konateľ FRIGOLOG, s.r.o.